info@uwverblijfsvergunning.nl

+31297548241

Bel ons voor een gratis adviesgesprek.

 

Toetsing aan EU-recht – België route

Toetsing aan EU-recht - België route

EU-burgers en hun familieleden hebben op basis van de Richtlijn 2004/38 het recht om zich vrij te verplaatsen en te vestigen in alle landen van de Europese Unie. Dit wordt het recht op vrij verkeer van personen genoemd. Dit geldt ook voor familieleden die niet een nationaliteit van de Europese Unie hebben (derdelanders). Deze familieleden hebben een afgeleid verblijfsrecht en kunnen zich alleen samen met de EU-burger vestigen in een andere lidstaat van de EU.

Geen MVV nodig

Unieburgers hebben geen verblijfsvergunning nodig. Zij hoeven slechts aan te tonen dat zij over voldoende middelen van bestaan beschikken en over een ziektekostenverzekering.

Voorwaarden verblijfsdocument

Familieleden die niet een EU-nationaliteit hebben wel een verblijfsdocument nodig. In Nederland is dit recht geregeld in artikel 9 eerste lid Vreemdelingenwet 2000. Zij vragen om toetsing aan het EU-recht en dienen aan de volgende voorwaarden te voldoen:

De beschikking over een geldig grensoverschrijdend document

Het aantonen van de familiebanden;

De beschikking over middelen van bestaan;

Geen gevaar vormen voor de openbare orde.

Als EU-onderdaan heeft u dus de mogelijkheid om (tijdelijk) in een ander EU-land te vestigen. Bezit u de Nederlandse nationaliteit en uw partner de nationaliteit van een niet EU-land, dan kan de België route interessant zijn. Voor gezinshereniging in Nederland valt u onder de (strenge) Nederlandse wetten. Door u in een ander EU-land te vestigen, bijvoorbeeld België, is er soepelere wetgeving met betrekking tot gezinshereniging van toepassing. U dient dan minimaal 6 maanden te verblijven in het EU-land.

Hulp nodig bij allerlei juridische kwesties? Contacteer ons nu.

Contact

Gratis intakegesprek

    Immigratie wet

    Waar wij goed in zijn
    • Verblijfsvergunning regulier
    • EU PROCEDURE
    • VISUM KORT VERBLIJF
    • NEDERLANDSCHAP
    • INTREKKING VERBLIJFSVERGUNNING